‘Lambotte en Ensor: de Kunst der Techniek’.

‘Lambotte en Ensor: de Kunst der Techniek’.

Datum: 
zaterdag, maart 5, 2016
Datum Status: 
Nog plaatsen
Afspraak: 
13u45 in de inkomhal Stuivenbergziekenhuis, Lange Beeldekensstraat
Bijdrage: 
6 euro pp
Referentie: 
03-05
Max. aantal deelnemers: 
20
Deelname: 
Iedereen welkom (ook niet leden KGvA)
Contactpersoon: 

In het Lambotte Museum is een nieuwe tentoonstelling met als titel ‘Lambotte en Ensor: de Kunst der Techniek’. Dokter Albin Lambotte was een veelzijdig man die in Antwerpen gewoond en gewerkt heeft en daarom leek het ons interessant om deze tentoonstelling op te nemen in het programma.
Albin Lambotte, grondlegger van de operatieve fractuurbehandeling
Albin Lambotte was vanaf 1897 algemeen chirurg in het ziekenhuis Stuyvenberg te Antwerpen en legde zich toe op de operatieve behandeling van botfracturen. Hij maakte van al zijn ingrepen tekeningen en heeft ze later uitgegeven. Daarnaast had hij in het ziekenhuis een atelier, waarin hij zijn instrumenten zelf ontwikkelde. Zo worden de naar hem genoemde beentangen nog tot op heden wereldwijd gebruikt. Lambotte kan terecht de grondlegger van de osteosynthese worden genoemd.
Albin Lambotte, vriend en mecenas van James Ensor
Het echtpaar Albin en Emma Lambotte hebben een cruciale rol gespeeld in de bekendheid van de alom vermaarde James Ensor. Emma Lambotte-Protin, schrijfster en columniste leerde Ensor kennen in 1904. Het echtpaar Lambotte kocht schilderijen van Ensor, zodat er uiteindelijk 20 werken van Ensor ten huize Lambotte hingen in de Louisastraat.
Albin Lambotte, vioolbouwer en mecenas van Emmanuel Durlet
Lambotte was een gedreven muzikant. Hij bouwde daarenboven zelf violen. Van hem zijn 180 violen bekend, die o.m. door Koningin Elisabeth en Eugène Ysaÿe werden gekocht en bespeeld. Het echtpaar Lambotte was ook bevriend met de Antwerpse toondichter en pianist Emmanuel Durlet.
De technieken van de wereldbefaamde chirurg en het uitzonderlijk talent van onze Vlaamse schilder vormen de basis van deze tentoonstelling.

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Als mededeling enkel de referentie(s) en uw naam noteren, liefst in die volgorde. De referentie wordt bij elke activiteit vermeld. In geval van een activiteit of van een lezing in een zaal ook het aantal deelnemers vermelden. 

Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. 

De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld.

Voor eventuele inlichtingen uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. 

 

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .