Activiteiten (Alvo)

do, 09/03/2023
do, 09/03/2023 - 14:00
Max. aantal deelnemers: 
25

In september wandelden we van de Werf naar de St. Carolus-Borromeuskerk en zagen we hoe het natuurstenenspectrum gebaseerd is op Galloromeinse recyclage en op aanvoer via de scheepvaartroutes, zowel kust als Rijnvaart.
 
Vanaf de Renaissance verschijnen daarnaast ook alternatieve steensoorten die uit verdere regio's komen maar nog traceerbaar zijn, in tegenstelling tot de actuele voorkeur voor (goedkopere) stenen van mondiale herkomst. Ook de marmers en granieten van de Antwerpse interieurs, zowel religieus als profaan, vinden elders in België hun gelijke niet.
 

ma, 13/02/2023
ma, 13/02/2023 - 19:30
Max. aantal deelnemers: 
40

Waarom durfden de Antwerpenaren op zomerdagen hun kathedraal niet in?  - Beschermde wierook hen tegen de pest?  - En wat waren de drie vrouiwen van plan die afgehakte vingers onder het altaar verstopten?
 

do, 26/01/2023
do, 26/01/2023 - 19:30
Max. aantal deelnemers: 
50

Natuursteen is bepalend voor het uitzicht van ons gebouwd patrimonium maar legt ook ontstaan en evolutie ervan bloot.  Ontleding van het historische natuursteengebruik toont een verrassende verscheidenheid in relatie met het natuurlijke landschap en de culturele en economische context.
 
Antwerpen is daarbij als havenstad en mercantiel centrum een buitenbeentje - soms wel, soms niet. 
 

Max. aantal deelnemers: 
40

Drie orthodoxe mensen willen graag getuigen over hoe ze hun feestdagen ervaren en beleven.
Voor Deel II : De synagoge als ontmoetingsplaats wil meneer Stefan Polak u graag ontmoeten in de synagoge voor een toelichting over Sjavoeot en Simchat Tora, vreugde der wet.
Het Chanoeka feest van de lichtjes en Toe Bisjvat, het bomenfeest en de vastendagen staan op het programma.

ma, 12/12/2022
ma, 12/12/2022 - 19:30
Max. aantal deelnemers: 
40

Kerstmis in de kunst
Hoe komt het dat slechts twee evengelisten over de geboorte van Jezus schrijven? En hoe komt het dat hun verhalen totaal van elkaar verschillen? Hoe hebben deze verhalen vorm gekregen in beeldhouwwerken en schilderijen? En waar komen de elementen vandaan die in geen enkele Bijbeltekst te vinden zijn? Fred Vanderpoorten, oud-godsdienstleraar en als gids in de Antwerpse monumentale kerken vertrouwd met religieuze kunst, werpt een verhelderend licht op Kerstmis in de kunst.

Pagina's