Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 571 van /data/sites/web/antwerpsestadsgidsenbe/subsites/intranet.antwerpsestadsgidsen.be/includes/menu.inc).

Bezoek Sigmaplan Scheldekaaien

Bezoek Sigmaplan Scheldekaaien

Datum: 
zaterdag, april 22, 2017
Datum Status: 
Volzet
Afspraak: 
om 10.20 uur aan de ingang van de werfkeet W&Z, Ledeganckkaai, rechtover Bank J. Van Breda. Aanvang om 10.30 uur stipt.
Bijdrage: 
4 euro pp
Referentie: 
04-22
Max. aantal deelnemers: 
10
Deelname: 
Enkel voor Stadsgidsen (leden KGvA)
Contactpersoon: 

De Nederlands-Vlaamse serie ‘Als de dijken breken’ heeft elke bewoner van de Lage Landen bij de zee nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt. Overstromingen zijn werkelijkheid. De stad Antwerpen maakt grote kans om tijdens een noodweer de eerste prijs weg te kapen. Daarom werd er jaren geleden reeds besloten om, in samenwerking met Waterwegen en Zeekanaal (W&Z), een globaal plan op te stellen om de stad tegen dit gevaar te beschermen.
Het Masterplan dat hiervoor opgesteld werd beoogd een strook van 7km onderhanden te nemen door eerst en vooral de kaaimuur te stabiliseren, daarna de bestaande waterkering te verhogen en tenslotte de kaaien te verfraaien en terug aan de stedeling tot vermaak aan te bieden.
 
De Scheldekaaien werden onderverdeeld in zeven zone’s. In 2014 werden de eerste werken aangevat in de zone Sint-Andries en Zuid. Een jaar later (2015) werd de nieuwe kaaimuur ter hoogte van Blue Gate Antwerp afgewerkt en kwam Bexco, een producent van touwen voor de offshore industrie zich op de D’Herbouvillekaai 70 vestigen.
Vanaf september 2015 werd gestart met de kaaimuur halfweg de Ledeganckkaai. Deze kaai was in zeer slechte staat en vereiste een specifieke aanpak. Er werden vijf zone’s afgebakend die elk ongeveer een jaar lang zullen gerenoveerd worden.
Indien u inzicht wil krijgen in de toegepaste technieken die aangewend worden om de stad tegen overstromingen te beveiligen dan is een geleid bezoek aan de werfkeet een ‘must’. U krijgt daarenboven als toemaatje een overzicht van de totale aanpak van de Scheldekaaien en als kers op de taart verneemt u meer over de andere werken die kaderen in de beveiliging van het Scheldebekken.
Denk hierbij aan het Hedwige-Prosperproject, de Doelpolder, de Burchtse Weel, de Polders van Kruibeke, Schouselbroek en Bornem, de Durmevallei, Wal-Zwijn en Vlassenbroek, de Kalkense Meersen en de Bastenakkers, de Dijlemonding, Bovendijle en Demervallei, de Beneden-Nete, de vallei van de Grote Nete en tenslotte de Kleine Nete.
 
Het bezoek aan de werfkeet neemt ongeveer 1 à 1.5uur in beslag. Aansluitend wordt er een wandeling gemaakt in de wijk ‘Nieuw Zuid’ om te eindigen rond 12.30 uur aan de voet van het Nieuw Justitiepaleis. 

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Als mededeling enkel de referentie(s) en uw naam noteren, liefst in die volgorde. De referentie wordt bij elke activiteit vermeld. In geval van een activiteit of van een lezing in een zaal ook het aantal deelnemers vermelden. 

Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. 

De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld.

Voor eventuele inlichtingen uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. 

 

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .