Lezing - 'Het vroeg 16e eeuwse stadsbeeld van Antwerpen. Het vogelvluchtplan op Antwerpen (1524-1528)

Lezing - 'Het vroeg 16e eeuwse stadsbeeld van Antwerpen. Het vogelvluchtplan op Antwerpen (1524-1528)

Datum: 
dinsdag, februari 14, 2017
Datum Status: 
Nog plaatsen
Afspraak: 
Bijeenkomst aan de Boomgaardstraat 22 vanaf 19.45 uur, aanvang om 20.00 uur stipt, einde voorzien rond 22.00 uur.
Bijdrage: 
7 euro pp
Referentie: 
02-14
Max. aantal deelnemers: 
60
Deelname: 
Iedereen welkom (ook niet leden KGvA)

Op dinsdag 14 februari 2017zijn de ALVO-leden en sympathisanten en derden welkom in het huis van de Sport voor een rijk gestoffeerde lezing van Marc Hendrickx over het bijzondere Vogelvluchtplan van Antwerpen uit 1524-1528. 
Het zgn. ‘vogelvluchtplan’ dat Antwerpen vanuit westelijk perspectief afbeeldt en dat traditioneel tussen 1524 en 1528 wordt gedateerd, werd tot hiertoe weinig in detail bestudeerd. Dat is jammer, want het plan biedt een verrassende en soms gedetailleerde inkijk in het Antwerpen van de jaren ‘20 van de zestiende eeuw, met zijn stadspoorten, kerken en kapellen, handelshuizen, militaire arsenalen, evenals haringhangen, raam-, speel- en schuttershoven, visvijvers en vetterijen, wind- en watermolens, enzovoort.
 
Wie doorheen de manifeste vertekeningen, schematiserende afbeeldingen en zelfs fouten wil kijken, vindt er een pendant voor het latere plan van Vergilius Bononiensis (ca. 1565), dit keer echter vanuit een westelijk gezichtspunt.Meer nog, het vogelvluchtplan toont panden die tot hiertoe in de literatuur amper werden opgemerkt: mogelijk het vroegere Augustijnenklooster, het Predikherenpand, de Cellebroeders aan de Eiermarkt, het gotisch stadhuis, het Artilleriehuys en de Houten Eeckhof, de Munt, ….
Wie let op architecturale details kan bovendien liefst 27 huistorens onderscheiden, en verder duifhuizen, gaanderijen, loggia’s, een gotische poortversiering en zelfs een middeleeuws steen met weergang en vier erkertorens, in volle stadscentrum…
Marc Hendrick verzorgde :
- publicaties in het Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en  Geschiedenis (lijst: www.avbg.be) en Brabom, Berichten en Rapporten over Antwerps Bodemonderzoek en Monumentenzorg, 4 (2000). 
- lezingen voor het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis in 2005 (“Tussen haringen en kraaien: bouwhistorisch onderzoek van vijf aansluitende panden tussen Koolkaai en Huidenmarkt te Antwerpen”)  en 2010  (“Een tocht over de Antwerpse wallen: een hypothetische interpretatie van enkele iconografische bronnen”) (samenvattingen: www.gvag.be).
 
- archiefonderzoek i.v.m. Antwerpse bouwgeschiedenis: huizenblok Reyndersstraat tot Vrijdagmarkt; omgeving Koolkaai - Grote Kraaiwijk; analyse huizenbestand Antwerpen rond 1450 (i.s.m. Ivan Derycke); houten gevels; huisnamen; 16de-eeuwse stadsplannen.

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Als mededeling enkel de referentie(s) en uw naam noteren, liefst in die volgorde. De referentie wordt bij elke activiteit vermeld. In geval van een activiteit of van een lezing in een zaal ook het aantal deelnemers vermelden. 

Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. 

De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld.

Voor eventuele inlichtingen uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. 

 

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .