Foutmelding

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /data/sites/web/antwerpsestadsgidsenbe/subsites/intranet.antwerpsestadsgidsen.be/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 571 van /data/sites/web/antwerpsestadsgidsenbe/subsites/intranet.antwerpsestadsgidsen.be/includes/menu.inc).

studiereis naar Lessines en Nijvel

studiereis naar Lessines en Nijvel

Datum: 
zondag, december 8, 2013
Datum Status: 
Afgelast
Afspraak: 
parking van de Desguinlei vanaf 08.15 uur. Einde rond 19.30 uur. Iedereen welkom, maximaal 45 deelnemers.
Bijdrage: 
48 (achtenveertig) euro, te storten op de Alvo-rekening
Referentie: 
ref 08-12
Deelname: 
Iedereen welkom (ook niet leden KGvA)

In 1242 sticht Alix de Roisot te Lessines (Lessen in Hengouwen) een gasthuis voor de zieke (én behoeftige) medemens. Augustijner kloosterzusters ontfermen zich over het beheer en zullen meer dan acht eeuwen lang deze taak nauwgezet vervullen. Notre Dame à la Rose groeit uit tot een zeer groot complex met ziekenzaal (genre Hôtel Dieu te Beaune), kloosterpanden met kapel, boerderij en kruidentuin. Het mag een wonder genoemd worden dat het geheel min of meer ongeschonden tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven
De Collegiale Sint-Gertrudiskerk van Nijvel is een romaanse kerk uit de 11e eeuw. De kerk werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van keizer Hendrik III en van bisschop Azzo van Luik.
Na een brand omstreeks het jaar 1000 werd de huidige kerk opgetrokken. Ze meet meer dan 100 m van het ene koor naar het andere, is 25 m breed aan het schip, 44 aan het oostelijk transept en de toren bereikt een hoogte van 50 m. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw ernstig beschadigd. Sedert 1936 is ze een beschermd monument.
 
Programma:
 
08.15 uur: verzamelen op de parking van de Desguinlei te Antwerpen
08.30 uur: stipt vertrek
09.45 uur: aankomst Lessines, korte wandeling naar de hoofdingang
10.00 uur: ontvangst met koffie en koek
10.15 uur: uitgebreide rondleiding door de gebouwen en de permanente tentoonstelling. Drie Nederlandstalige gidsen nemen telkens een groep van 15 deelnemers voor hun rekening.
12.30 à 12.45 uur: lunch met belegde broodjes, een stuk gebak en dranken (frisdrank, fruitsap, bier, wijn, koffie of thee) inbegrepen
14.00 uur: vertrek Lessines
14.50 à 15.00 uur: aankomst Nijvel, bezoek aan de collegiale kerk onder leiding van twee Nederlandstalige gidsen die elk een groep van 22 à 23 man voor hun rekening nemen. Uiteraard komt eerst de kerk zelf (nummers 1 tot en met 13) aan bod en nadien de opgravingen (14), de crypte (15), de Sint-Gertrudiskapel (16) en tenslotte de keizerlijke zaal met een copie van het oorspronkelijk schrijn (17).  Nadien nemen twee gidsen u op sleeptouw door dit aangename stadje voor een historische stadswandeling.
17.30 à 17.45 uur: einde van de wandeling, korte vloeibare pitstop
18.30 uur: vertrek naar Antwerpen
19.30 uur: terug op de Desguinlei 

De inschrijving voor activiteiten geschiedt uitsluitend door storting van uw bijdrage op de rekening IBAN BE55 4097 5391 3144 BIC KREDBEBB ten name van vzw Kon. Gidsenver. Antw, Alvo, p/a Kris Van Kersschaever, Ketsstraat 12, 2018 Antwerpen. Als mededeling enkel de referentie(s) en uw naam noteren, liefst in die volgorde. De referentie wordt bij elke activiteit vermeld. In geval van een activiteit of van een lezing in een zaal ook het aantal deelnemers vermelden. 

Enkel na ontvangst van je bijdrage op de Alvo-KBC-rekening is je inschrijving definitief. 

De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk tenzij anders vermeld.

Voor eventuele inlichtingen uitsluitend per mail op kvkers@telenet.be. 

 

Een sympathisant en/of occasionele deelnemer kan noch de Kon. Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA), noch de werkgroep Alvo aansprakelijk stellen voor een mogelijk ongeval dat hem/haar tijdens enigerlei activiteit overkomt .